Mesto chce rekonštrukciu MŠ na Jurkovičovej ul. začať koncom júla

21.05.2012 Prešov

Prešov 21. mája (TASR) - Rodičia detí, ktoré navštevujú Materskú školu (MŠ) na Jurkovičovej ulici v Prešove (MŠ), apelujú na vedenie mestskej samosprávy, aby uvoľnila peniaze schválené na opravu budovy tohto predškolského zariadenia.
Po mnohých upozorneniach, že podmienky v škôlke nie sú pre deti vyhovujúce a následnej petícii so 740 podpismi, sa síce dočkali vyčlenia peňazí na čiastočnú rekonštrukciu v rozpočte, tá sa však zatiaľ nezačala a rodičia už strácajú trpezlivosť.
Riaditeľka MŠ Monika Imrichová uviedla, že v uplynulých dňoch sa uskutočnilo stretnutie, na ktorom sa zúčastnilo vyše 80 rodičov. Tí žiadajú mesto, aby konečne uviedlo konkrétny termín, kedy by sa práce mali začať.
"Pán primátor Pavel Hagyari nás pozval na zasadnutie mestského zastupiteľstva 30. mája, mňa i všetkých rodičov. Tam by sa malo hlasovať o uvoľnení týchto prostriedkov. Povedal, že vypíše verejné obstarávanie a v polovici júla by sa malo začať s rekonštrukciou," konštatovala riaditeľka.
Obáva sa však, že tieto procesy trvajú pomerne dlho a ak sa v najbližších dňoch nezačne s obstarávaním, nie je podľa nej šanca, aby sa do konca prázdnin niečo urobilo.
Rodičia i vedenie MŠ dlhodobo upozorňujú, že pri dažďoch v pavilónoch dvojpodlažnej budovy steká po stenách voda, čo vnútri spôsobuje vytváranie plesní a opadávanie vonkajších i vnútorných omietok.
Okrem toho prehnité okenné rámy či nedoliehajúce hliníkové rámy na chodbových oknách zapríčiňujú obrovské úniky tepla. Najväčšie obavy však majú z poškodených sklenených výplní na fasádach, pod ktorými je azbest.
Pôvodná požiadavka na komplexnú rekonštrukciu predstavovala asi jeden milión eur, zastupiteľstvo však toľko prostriedkov na tento účel neuvoľnilo. V prvej etape by sa teda malo preinvestovať okolo 350.000 eur, ktoré sú schválené na tento rok.
Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová dnes TASR potvrdila, že verejné obstarávanie bolo koncom minulého týždňa zverejnené. Nakoľko sa podarila v rozpočte nájsť len časť peňazí, podľa primátora budú opravy prebiehať po etapách.
"Malo by sa urobiť predovšetkým to najpotrebnejšie, čo zabezpečí tepelný komfort aj efektivitu tepelného hospodárstva. Ja predpokladám, že počas súťaže aj suma pôjde o niečo nižšie," uviedol primátor. Dodal, že ušetrené peniaze by sa potom mohli investovať do interiéru, kde sú rovnako potrebné. O tom však budú rozhodovať mestskí poslanci. Podľa neho v optimálnom variante súťaž bude trvať dva mesiace a verí, že s prácami sa začne už v lete.
Budovu Materskej školy na Jurkovičovej ulici odovzdali do užívania pre 23 rokmi. Pred štyrmi rokmi sa mesto usilovalo získať na rekonštrukciu zdroje z eurofondov, projekt však nebol schválený. MŠ v súčasnosti navštevuje vyše 290 detí a pracuje tu zhruba 40 zamestnancov.
 

Vyberte región